Sredstva za čišćenje felgi

Napisao/la Forea OCD 07/06/2019 0 Komentari Detailing Osnove,

Čistač za felge VS deironizer. Dva proizvoda s namjenom čišćenja felgi. Koja je razlika?

Sredstva za čišćenje felgi dijele se u dvije skupine:

  1. Sredstvo za čišćenje felgi (engl.wheel cleaner)
  2. Sredstvo za uklanjanje metalnih čestica (engl.deironizer/ iron remover/ fallout remover)

Nije svaki čistač za felge deironizer ali je svaki deironizer jači ili slabiji čistač za felge. Također, sa čistačem za felge nećete čistiti karoseriju auta dok većina deironizera dopušta korištenje i na lakiranim površinama poput laka ili kroma u svrhu kemijske dekontaminacije.

Koje je sredstvo isplativije?
Sredstva za čišćenje felgi se često dodatno razrjeđuju te su ekonomičnije rješenje za održavanje felgi. Međutim, ukoliko ne želite imati dva sredstva za čišćenje, perete felge jednom mjesečno ili rjeđe, onda su kombinacije jači deironizeri pogodnija rješenja.

Sredstvo za čišćenje felgi uklanja cestovni film, prljavštinu, smolu i masnoću. Kemijskim sastavom može biti kiselina, neutralno sredstvo ili lužina. 
Namjena:

  • Redovno održavanje
  • Čišćenje zapuštenih felgi
  • Detaljno čišćenje prije primjene deironizera

Sredstvo za uklanjanje metalnih čestica (deironizer) služi uklanjanju čestica željezov(III)oksida . Ove čestice imaju mikroskopski šiljate vrhove i mogu uzrokovati ogrebotine ukoliko se ne uklone prije kontakta s površinom. Prisutne su u crnim tvrdokornim naslagama kao i kočionoj prašini na površini naplataka. Ponekad su posljedica parkiranja kraj tračnica (tramvajske pruge). Uklanjanje je poželjeno, pogotovo prije poliranja i nanošenja zaštite. Ukoliko nanosite vosak, sealant ili keramički premaz za felge, trajnost će biti kraća kao i mogućnost odbijanja vode ako ne uklonite ove čestice prije aplikacije.

˝Ovaj proizvod više crveni.˝: Zabluda o učinkovitosti deironizera

Efekt poznat kao ˝krvarenje felge˝ pojavljuje se zahvaljujući indikatoru koji crveni tijekom razgradnje metalnih čestica. Neki deironizeri ne sadrže indikator ali je neugodan miris tijekom korištenja česta pojava. Veća količina ˝krvarenja˝ ne predstavlja bolje čišćenje nego veću količinu indikatora u sastavu. Ukratko, ako više crveni, ne znači nužno da je sredstvo učinkovitije.

Sredstvo za uklanjanje metalnih čestica (engl.deironizer) koristi se za:

  • Detaljno čišćenje vanjskih plastičnih i lakiranih površina vozila
  • Potpunu dekontaminaciju prije ili nakon gliniranja (kemijska dekontaminacija)

Solna kiselina za felge: Prednosti i nedostatci
U detailing svijetu nema nikakvih prednosti i nije dio osnovnog asortimana ozbiljnog detailing studija. Solna kiselina može uzrokovati oštećenja na poliranim i kromiranim felgama, plastici (čepovima felgi), oksidirati aluminij. Njezina primjena je našla mjesto u mnogim garažama radi izrazito niske cijene. Međutim, sama cijena ukazuje na izuzetno agresivan sastav koji nosi veliki rizik u primjeni.

Danas postoje proizvodi koji nisu u toj mjeri opasni za ljudsko zdravlje, pogodniji su za primjene na raznim vrstama naplataka, toleriraju čišćenje na višim temperaturama i postižu odlične rezultate uz manje posljedica. Da sumiramo, ako vam je stalo do cijene bez razmišljanja o posljedicama, slobodno posegnite za solnom kiselinom. U suprotnom, čestitamo jer ste napravili korak dalje i razmišljate kako zaštititi sebe i spriječiti štetu na felgama.

Forea OCD proizvodi za čišćenje alu felgi:
1. Čistač za felge:

Chemical Guys - Diablo Wheel Cleaner - čistač za zaštićene felge koje se redovno održavaju
ServFaces - Rims Cleaner (High Concentrate) - ekonomično sredstvo za čišćenje čeličnih i alu naplataka (testirati prije upotrebe na osjetljivim površinama)

2. Deironizer/čistač za felge

#Labocosmetica - #Sidero - jedini deironizer u ponudi koji ulanja tragove vapnenca, razrjeđuje se
Soft99 - Iron Terminator - jak deironizer, lako uklanja kočionu prašinu i prljavštinu
K2 - Roton Pro Deironizer- brzo djeluje, dobar čistač i deironizer, ekonomičan, naš bestseller

©Iva Belić (Forea OCD d.o.o.)
Zabranjena neovlaštena distribucija dijelova ili kompletnog sadržaja iznad navedenog teksta, slika ili videa bez suglasnosti autora i navođenja izvora.

Ovdje napišite svoj komentar

Newsletter

* E-mail:

* Ime:

* Prezime:

* Telefon:

* Adresa:

* Grad:

* Poštanski broj:

* List: