Premaz za gume

Napisao/la Forea OCD 02/07/2019 0 Komentari Detailing Osnove,


Kroz duži period zanemarivanja dolazi do pojave ˝smeđe gume˝ (eng. tyre blooming) što ukazuje na zasićenost cestovnim filmom, prljavštinom te ponekad metalnim česticama, pa čišćenje takve gume postaje zahtjevan proces. Ovaj efekt pogoršavaju premazi za gume (engl. tyre dressing ili tire dressing) koji se ne uklanjaju prije aplikacije novog sloja. Čest slučaj kod korisnika glicerina za gume, koji ne samo da privlači prašinu i prljavštinu već i često završi po dijelovima karoserije u obliku crnih točkica.

Iako postoje sredstva namijenjena isključivo za čišćenje guma, jače višenamjensko sredstvo za čišćenje (engl. APC - All Purpose Cleaner) će odraditi isti posao uz malo truda.
 

Kako odabrati premaz za gume?

Sredstva za sjaj gume i zaštitu dijele se u tri skupine:

  1. Premazi za gume (na bazi otapala i na bazi vode)
  2. Vosak za gume
  3. Sealant za gume

1. Premazi za gume na bazi otapala djeluju štetno na gume jer otvaraju pore i postepeno razgrađuju strukturu tijekom impregniranja bojom. Iako dugo traju i pružaju dosta sjaja, privlače cestovnu prljavštinu i teško ih je ukloniti sa gume. No najgora činjenica je da isušuju gumu.
 

Sa premazima na bazi vode bez dodatka silikona lakše se dozira mat ili sjajan izgled, jednostavnije se uklanjaju sa gume i manje privlače prašinu. Nedostatak je slaba trajnost, pogotovo tijekom kišnog razdoblja u odnosu na premaze sa dodatkom silikona. SIlikoni povećavaju trajnost ali istovremeno imaju nešto zahtjevniju aplikaciju (moraju se utrljavati u gumu) i brže dovode do pojave smeđe gume. Iako najveću prednost pružaju činjenicom da imaju znatan sjaj koji je teško dostići s premazima na bazi vode. Postoje i premazi sa dodatkom SiO2 iako nisu trenutno široko rasprostranjeni na tržištu.
 

2. Vosak za gume traje duže od premaza na bazi vode ali zahtijeva utrljavanje u gumu. Minus strana je što podloga mora biti kvalitetno pripremljena inače gubi na trajnosti. Ujedno, relativno je zahtijevno dobiti savršeno ujednačeni izgled.
 

3. Sealant za gume je mješavina polimera (u novije doba i SiO2 zaštite) koji funkcioniraju kao fleksibilan štit na površini gume. Sa pravilnom pripremom, trajnost može biti do nekoliko mjeseci, ovisno o uvjetima. Najveći nedostatak je cijena i priprema koja mora biti detaljna, u suprotnom traje svega nekoliko tjedana.
 

Naša sugestija je odabir premaza temeljiti na učestalosti pranja auta i kakav efekt volite vidjeti na gumi (umjeren ili sjajan).
 

Kako očistiti gume od starih premaza?

  • Isprati gume vodom
  • Nanijeti APC na površinu gume i pustiti da djeluje 30-60 sekundi
  • Iščetkati gumu
  • Obilno isprati vodom
  • Ponavljati proces dok pjena od APC-a postane potpuno čista
    Ukoliko koristite agresivniji čistač za gume, tijekom sušenja na mikrofibru će se prenositi crnilo od gume. Neka se osuši sat vremena prije aplikacije premaza za gume. Proces detaljnog čišćenja gume koristite svaki put kada uočite da je guma smeđa ili mijenjate sredstvo za zaštitu i sjaj guma.

Za maksimalnu trajnost premaza guma mora biti suha prije aplikacije. Dodatni trik za veću trajnost je zagrijati gumu sušilom za kosu nakon mazanja kako bi se premaz lakše upio.
 

Jeste li ste znali?
Pojedine vrste čistača za felge možete našpricati na gumu, iščetkati i iskoristiti kao čistač koji će izvrsno odmastiti i ukloniti postojeće premaze za gume. Obavezno provjerite preporuku proizvođača i testirajte na manjoj površini prilikom prve upotrebe.
 

Podjela Forea OCD premaza za gume

©Iva Belić (Forea OCD d.o.o.)
Zabranjena neovlaštena distribucija dijelova ili kompletnog sadržaja iznad navedenog teksta, slika ili videa bez suglasnosti autora i navođenja izvora.

Ovdje napišite svoj komentar

Newsletter

* E-mail:

* Ime:

* Prezime:

* Telefon:

* Adresa:

* Grad:

* Poštanski broj:

* List: